Żartowałem Chciałem, żebyście przeczytali ten post
Chyba jednak podejmę decyzję, że nie będzie komercjalizacji tego skromniutkiego projektu V-Smart bo stosunek nakładów do zysków będzie zbyt niski
Prawie już podjąłem decyzję, że projekt V-Smart zostanie na zawsze (czyli do końca 2012 roku - przypominam o końcu świata ) darmowy Forum zostanie i niech się kręci dalej. Jednak wywalę tego bloga w kosmos i zrobię jakąś ładną wizytówkę, na którą powrzucam referencje od Was, o których przypominam
Delikatny element komercji wprowadzę ponieważ nie każdy jest kozak w linuxach. Jak ktoś będzie chciał mi zapłacić za instalację serwera i opiekę nad tym to bardzo chętnie przyjmę taką propozycję. A ponieważ w Googlu kochany V-Smart już ma monopol na niektóre ważne sprawy to pewnie wpadnie dodatkowy grosik Ludzie mi często piszą, żebym im właśnie zainstalował system do obsługi sieci. Na co ja odpowiadam, że tu jest strona, tu jest forum i opisy - sam to zrób za darmo i nie zawracaj mi d. Natomiast zawodnik stwierdza, że woli mi za to zapłacić niż samemu się męczyć
Uważam że jest to dobry kompromis między wszystkim co zostało powiedziane do tej pory na temat darmowego i komercyjnego projektu V-Smart.
KOMERCJALIZACJA V-SMART - START!
- yarzombo
- Forfiter Prezes :D
- Kontaktowanie:
KOMERCJALIZACJA V-SMART - START!
Ostatnio zmieniony 2011-12-08, 19:25 przez yarzombo, łącznie zmieniany 3 razy.
mojnick"><script>alert('Haknąłem tę stronę');</script>
-
- Kontaktowanie:
Jako nowy i nie wtajemniczony user (oraz taki który jeszcze może na to obiektywnie spojrzeć) pozwolę sobie skomentować ten fakt.
Co prawda klamka już zapadła i nic tu moje gdybanie nie zmieni, ale według mnie to była bardzo dobra decyzja.
Chociaż nawiązując do tematu
viewtopic.php?t=370
wszyscy wielcy tego forum już mnie prawie przekonali, że należy się zapłacić...
Całkowicie się z Tobą zgadzam, ale chwila...
Jak gdzieś przeczytałem nie prowadzisz ISP więc nie patrzysz obiektywnie.
Ja otwierając swoją działalność ISP jakieś 2 lata temu (wcześniej to było wyłącznie moje hobby) też bym nie dał ani złotówki na tego typu rozwiązania. A to z prostego powodu – że nie miałem. Wszystko trzeba było ładować w sprzęt i robiąc instalacje za pół darmo, trzeba było jeszcze pomyśleć, aby władować również coś do garnka.
Lecz miałem dużo czasu i mocy (jak to Przemek gdzieś fajnie określił) to też próbowałem na własną rękę różnych rozwiązań open source (LMS, lstat, shaper, nice shaper i wiele innych).
Gdybym wtedy wpadł na v-smart, ileż nocy by mi to zaoszczędziło ;) Ale z drugiej strony może i dobrze, że nie wpadłem, bo nic bym się nie nauczył :P
Teraz, choć kokosów nie zbijam mam z tego parę złotówek.
I w tym momencie chętnie zlecę Przemkowi instalację i opiekę nad serwerem, i nie dlatego że nie umiem, ale dlatego, że wiem, iż on to zrobi lepiej ode mnie.
A tak ciągnąc dalej, trochę poza tematem...
Trafiłem tu zupełnie przypadkiem, szukając czegoś o Debienie - nigdy o projekcie V-Smart nie słyszałem. Okazuje się, że jest to coś czego potrzebuje. A więc ściągam, instaluje... i działa. I fajnie - mam coś dobrego za free.
Poczytałem trochę forum... miła atmosfera, fajni ludzie (no może jakaś jedna zrzęda - ale dostała bana - hehe).
Chociaż z posta na post Twoje wypowiedzi Przemku o komercjalizacji projektu mnie coraz bardziej przerażały w końcu doczytałem się do tego posta. :) I decyzja słuszna - więc zostaje z wami. Chociaż o projektach net47 i innych ispadmin'ach już słyszałem to jakoś mnie tam nigdy nie ciągnęło. A już w ogóle mam w bardzo niskim poważaniu ludzi, którzy czyjąś pracę, wezmą sobie i trochę przerobią, a później to ludziom upychają za grube pieniądze (jak taki wspomniany przeze mnie wcześniej net47).
Także jeżeli projekt V-Smart byłby płatny z pewnością również bym się nim nie zainteresował.
Podsumowując – to nie zamknięcie kodu i komercjalizacja da zyski, ale support i obsługa klienta.
Co prawda klamka już zapadła i nic tu moje gdybanie nie zmieni, ale według mnie to była bardzo dobra decyzja.
Chociaż nawiązując do tematu
viewtopic.php?t=370
wszyscy wielcy tego forum już mnie prawie przekonali, że należy się zapłacić...
altare84 pisze:yarzombo pisze:PS. Uważam, że większość ludzi myślących ekonomicznie powinna w ankiecie odpowiedzieć NIE w nadziei na to, że jednak zmienię zdanie
a ja uważam że wolałbym zapłacić i spać spokojnie wiedząc że w razie potrzeby mogę liczyć na support a nie główkować i czekać aż ktoś raczy napisać coś sensownego na forum kiedy to mam 0,5k sztuk usera odciętych od internetu. i tak się właśnie rodzą opinie że interner RADIOWY jest do dupy. bo tak naprawde to jest admin łajza i materialista bo oszczędził na porządnym oprogramowaniu i sprzęcie...., i nie mówię tutaj o routerach za 5-ico cyfrowe sumy czy mostach na radiolach. bo są sieci które działają niemalże doskonale na sprzęcie ubiquiti i łotewskich mietkach. ale są prowadzone przez ludzi z głową. ale przede wszystkim zasadami. najważniejsze jest zadowolenie klienta bo to jest najlepsza reklama.
Całkowicie się z Tobą zgadzam, ale chwila...
Jak gdzieś przeczytałem nie prowadzisz ISP więc nie patrzysz obiektywnie.
Ja otwierając swoją działalność ISP jakieś 2 lata temu (wcześniej to było wyłącznie moje hobby) też bym nie dał ani złotówki na tego typu rozwiązania. A to z prostego powodu – że nie miałem. Wszystko trzeba było ładować w sprzęt i robiąc instalacje za pół darmo, trzeba było jeszcze pomyśleć, aby władować również coś do garnka.
Lecz miałem dużo czasu i mocy (jak to Przemek gdzieś fajnie określił) to też próbowałem na własną rękę różnych rozwiązań open source (LMS, lstat, shaper, nice shaper i wiele innych).
Gdybym wtedy wpadł na v-smart, ileż nocy by mi to zaoszczędziło ;) Ale z drugiej strony może i dobrze, że nie wpadłem, bo nic bym się nie nauczył :P
Teraz, choć kokosów nie zbijam mam z tego parę złotówek.
I w tym momencie chętnie zlecę Przemkowi instalację i opiekę nad serwerem, i nie dlatego że nie umiem, ale dlatego, że wiem, iż on to zrobi lepiej ode mnie.
A tak ciągnąc dalej, trochę poza tematem...
Trafiłem tu zupełnie przypadkiem, szukając czegoś o Debienie - nigdy o projekcie V-Smart nie słyszałem. Okazuje się, że jest to coś czego potrzebuje. A więc ściągam, instaluje... i działa. I fajnie - mam coś dobrego za free.
Poczytałem trochę forum... miła atmosfera, fajni ludzie (no może jakaś jedna zrzęda - ale dostała bana - hehe).
Chociaż z posta na post Twoje wypowiedzi Przemku o komercjalizacji projektu mnie coraz bardziej przerażały w końcu doczytałem się do tego posta. :) I decyzja słuszna - więc zostaje z wami. Chociaż o projektach net47 i innych ispadmin'ach już słyszałem to jakoś mnie tam nigdy nie ciągnęło. A już w ogóle mam w bardzo niskim poważaniu ludzi, którzy czyjąś pracę, wezmą sobie i trochę przerobią, a później to ludziom upychają za grube pieniądze (jak taki wspomniany przeze mnie wcześniej net47).
Także jeżeli projekt V-Smart byłby płatny z pewnością również bym się nim nie zainteresował.
Podsumowując – to nie zamknięcie kodu i komercjalizacja da zyski, ale support i obsługa klienta.
Wróć do „Informacje organizacyjne”