Komercyjny projekt V-SMART

Bo jakieś ustalenia powinny być w tym majdanie.

Co sądzicie o kolejnej wersji projektu jako komercyjnej? (odpłatnej)

TAK, uważam że koniec darmochy!
17
57%
NIE, to nie wypali!
13
43%
 
Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
altare84
Posty: 185
Rejestracja: 2011-03-25, 07:04
Lokalizacja: się urwałem?
Kontaktowanie:

Komercyjny projekt V-SMART

Postautor: altare84 » 2011-10-18, 02:06

dostałem dziś prywatną wiadomość i zapewne większość z was tez dostała.
osobiście uważam że takie coś powinno nastąpić już z wersją 2.0 projektu.
mistrzunio nasiedział się i nagłówkował żeby co niektórzy mieli z górki, wiem wiem niektórzy to raczej dla zabawy sobie instalują v-smarta na jakimś starym pentium ale i są tacy co mają jakieś tam, mniejsze lub większe sieci na których robią jakąś tam kasę. i szczególnie ci właśnie powinni wykazać się uprzejmością jeśli tak to można nazwać dla autora.
tym bardziej że jest niejako support w postaci żywego forum.

zapewne kiedy do tego dojdzie do dużo userków po prostu wypnie się i będą woleli się pałować z dotychczasowymi wersjami niż zapłacić nawet 100zł za nową bo tacy niestety są Polacy.

skoro projekt ma być komercyjny to wiadomo. jakiś support. i oczywiście jak ktoś zapłacił i mu się sieć wysra w nocy z soboty na niedziele tym bardziej teraz jesienią kiedy to ludziska lubią sobie na NK zajrzeć z rana i pooglądać nowe fryzury i kolczyki koleżanek.
a wieczór jest wcześnie i piecuchy wolą posiedzieć na YT niż na ulicach.

będzie dym. a jak nie odbierzesz telefonu to będzie dym. zaraz jakieś pretensje na forum itd.

ja osobiście nie jestem związany z projektem, ani też nie posiadam sieci i nie używam v-smart ale jak najbardziej jestem za tym żeby był odpłatny. tylko trzeba by to jakoś zorganizować.

podrzuciłem wcześniej propozycje zbierania datków. jakoś coś tam wyszło ale domyślam się że z tych datków nie nazbierałeś na używane auto od Rydzyka.

jak ktoś będzie chciał dla zabawy to może sobie instalować wersje pierwaszą czy drugą.

w pełni popieram pomysł.. co do cennika to może być trudna sprawa. ale wierzę że nie będzie to kosztować np tyle co Net47 albo intrux

Awatar użytkownika
yarzombo
Forfiter Prezes :D
Posty: 1948
Rejestracja: 2011-02-05, 08:59
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontaktowanie:

Postautor: yarzombo » 2011-10-18, 07:13

W zasadzie chciałem załatwić to prywatnie jednak jak już poruszyłeś ten temat publicznie to oficjalnie proszę wszystkich, którzy używają V-Smart i są z niego zadowoleni o referencje w wersji papierowej (a dokładnie o ich skany) najlepiej podpieczętowane firmowo. Zależy mi na tym, aby były one rzetelne i zgodne z rzeczywistością ponieważ nie chcę być kolejną firmą sprzedającą chłam jak niektórzy na allegro o czym miałem okazję ostatnio się przekonać. Ewentualne referencje proszę opatrzyć nazwą "Projekt V-Smart" i jak ktoś chce to moim nazwiskiem "Przemysław Jarząb" oraz proszę kierować na admin@v-smart.pl

Co do kwestii logistycznych mam kilka pomysłów jak to wszystko rozwiązać i zorganizować aby zagrało. Powiedzmy, że trochę doświadczenia w marketingu jest już w plecaku ;-) W każdym razie pod względem kontaktu z klientem - będzie on na pewno w miarę możliwości bezpośredni a nie elektroniczny. Kilka serwerów z V-Smart już działa komercyjnie jednak są to troszkę inne rozwiązania niż znacie z tego forum. Tak więc kwestie logistyczne zostawcie mnie, najwyżej się nie uda :-P

Na razie nie liczę na wielkie pieniądze z tego biznesu jednak w ciągu ostatnich kilku miesięcy spodobało mi się stwierdzenie "za darmo umarło" ;-)
mojnick"><script>alert('Haknąłem tę stronę');</script>

raffsa
Posty: 388
Rejestracja: 2011-02-15, 06:27
Lokalizacja: Śląskie Miasteczko
Kontaktowanie:

Postautor: raffsa » 2011-10-18, 09:55

Uważam że jak będzie rozsądna cena to projekt ma wzięcie.
Po drugie rozumiem Przemka bo ciągłe odpowiadanie na pytania, że coś tam w LMS-ie nie działa, czy dlaczego tego niema może wyprowadzić z równowagi. I dlatego z projektu hobbystycznego robi się marketingowy. A wodzu wisi nam po piwie :-) bo pomogliśmy mu przetestować i ulepszyć wersję v2.0 przed wyjściem na świat.

Awatar użytkownika
yarzombo
Forfiter Prezes :D
Posty: 1948
Rejestracja: 2011-02-05, 08:59
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontaktowanie:

Postautor: yarzombo » 2011-10-18, 10:23

Pewnie, że wiszę ;-) To kiedy się umawiamy :-P
mojnick"><script>alert('Haknąłem tę stronę');</script>

raffsa
Posty: 388
Rejestracja: 2011-02-15, 06:27
Lokalizacja: Śląskie Miasteczko
Kontaktowanie:

Postautor: raffsa » 2011-10-18, 18:46

to co jakiś męski wieczór we Wrocławiu

Awatar użytkownika
yarzombo
Forfiter Prezes :D
Posty: 1948
Rejestracja: 2011-02-05, 08:59
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontaktowanie:

Postautor: yarzombo » 2011-10-18, 18:55

Czemu nie.. Tylko znów zebrać więcej osób to będzie tak jak ostatnio, że z Łukaszem (Mertin) poszliśmy na kawę :-P
mojnick"><script>alert('Haknąłem tę stronę');</script>

raffsa
Posty: 388
Rejestracja: 2011-02-15, 06:27
Lokalizacja: Śląskie Miasteczko
Kontaktowanie:

Postautor: raffsa » 2011-10-18, 19:50

Wlasnie zbieram ekipe kto sie pisze. termin do ustalenia.

Renegat_pol
Posty: 224
Rejestracja: 2011-02-13, 22:18
Lokalizacja: Augustów
Kontaktowanie:

Postautor: Renegat_pol » 2011-10-18, 19:59

Żeby ten Wrocław był bliżej Augustowa (podlaskie) to czemu nie.

Awatar użytkownika
sigma-net
Posty: 116
Rejestracja: 2011-06-26, 19:30
Lokalizacja: Tychy

Postautor: sigma-net » 2011-10-18, 20:18

Najwazniejsze.Projekt musi zrobiony tak,zeby kupujacy nie mial mozliwosci instalowania jednego zakupionego obrazu na kilku pozostalych.Jeden zakup-jeden router.Ale w tym glowa Przemka,zeby to zabezpieczyc.Apropo-popatrzcie na to:
http://allegro.pl/profesjonalny-serwer- ... 82729.html
Masakra...........

Awatar użytkownika
AdminJacek
Posty: 984
Rejestracja: 2011-02-06, 17:35
Lokalizacja: Chojnice
Kontaktowanie:

Postautor: AdminJacek » 2011-10-18, 20:40

A dlaczego masakra? :-D

Awatar użytkownika
sigma-net
Posty: 116
Rejestracja: 2011-06-26, 19:30
Lokalizacja: Tychy

Postautor: sigma-net » 2011-10-18, 21:12

Masakra w sensie dzialania i instalacji.Mialem ta plytke i wiem co to jest.Jaki sens ma zrobienie tego czegos na Ubuntu??-przeciez to Debian.Plyta instalacyjna jest jest obrazem Ubuntu z Gnome.Trzeba mnostwo zabiegow,zeby to zaczelo chodzic.Przerabialem temat.Kolega sie uparl,ze chce na tym miec serwer i siedzialem pare dni,zeby wszystko mialo rece i nogi.

Awatar użytkownika
yarzombo
Forfiter Prezes :D
Posty: 1948
Rejestracja: 2011-02-05, 08:59
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontaktowanie:

Postautor: yarzombo » 2011-10-18, 21:31

Ja widziałem lepsze rozwiązania z allegro. Dwa łącza były zrobione tak, że została zsumowana ich przepustowość a ruch z obu poszedł do jednego imq per kierunek. Wszyscy się dziwili, że pingi przy 30% loadu były na poziomie 500-800ms :mrgreen:

PS. Uważam, że większość ludzi myślących ekonomicznie powinna w ankiecie odpowiedzieć NIE w nadziei na to, że jednak zmienię zdanie :mrgreen:
mojnick"><script>alert('Haknąłem tę stronę');</script>

Awatar użytkownika
altare84
Posty: 185
Rejestracja: 2011-03-25, 07:04
Lokalizacja: się urwałem?
Kontaktowanie:

Postautor: altare84 » 2011-10-18, 23:18

yarzombo pisze:PS. Uważam, że większość ludzi myślących ekonomicznie powinna w ankiecie odpowiedzieć NIE w nadziei na to, że jednak zmienię zdanie

a ja uważam że wolałbym zapłacić i spać spokojnie wiedząc że w razie potrzeby mogę liczyć na support a nie główkować i czekać aż ktoś raczy napisać coś sensownego na forum kiedy to mam 0,5k sztuk usera odciętych od internetu. i tak się właśnie rodzą opinie że interner RADIOWY jest do dupy. bo tak naprawde to jest admin łajza i materialista bo oszczędził na porządnym oprogramowaniu i sprzęcie...., i nie mówię tutaj o routerach za 5-ico cyfrowe sumy czy mostach na radiolach. bo są sieci które działają niemalże doskonale na sprzęcie ubiquiti i łotewskich mietkach. ale są prowadzone przez ludzi z głową. ale przede wszystkim zasadami. najważniejsze jest zadowolenie klienta bo to jest najlepsza reklama.
oczywiste jest że nieda się wszystkich zaspokoić i trafiają się tyfusy a nie klienci. ale takich na szczęście jest mało.

pracowałem kiedyś u jednego ISP i było tak że najważniejsze to było bezpieczeństwo, wiadomo dachy, maszty, kominy itd. a dopiero później wykonana praca. nie było mowy o czymś takim że to czy tamto ma być zrobione szybko bo inna robota czeka. albo pytań czy "długo jeszcze" meldowało się zakończenie to dopiero przychodził sms z następnym zadaniem.

Awatar użytkownika
sigma-net
Posty: 116
Rejestracja: 2011-06-26, 19:30
Lokalizacja: Tychy

Postautor: sigma-net » 2011-10-19, 07:59

Przemek w jakims poscie napisales:
"W 90% przypadków sieci lokalne osiedlowe działają tak CHUJOWO (z mocnym i wulgarnym podkreśleniem tego słowa) jak działają bo przysłowiowi ludzie z ulicy się za nie biorą."
Moj przedmówca to potwierdził.To już nie te czasy,gdzie można miec jakis tam komputer typu pentium 300Mhz i pamieci 128-troszke pojecia o linuxie i sciagnac za darmo projekt i do tego jeszcze zrobic budzik (ktos tak napisal).Wlasnie Polak taki jest-wszystko za darmo,a kasowac dużo.Takie mendy należy likwidować.
pracowałem kiedyś u jednego ISP i było tak że najważniejsze to było bezpieczeństwo, wiadomo dachy, maszty, kominy itd. a dopiero później wykonana praca. nie było mowy o czymś takim że to czy tamto ma być zrobione szybko bo inna robota czeka. albo pytań czy "długo jeszcze" meldowało się zakończenie to dopiero przychodził sms z następnym zadaniem.

To prawie jak w wojsku..... :-) ale może być.Dyscyplina musi być!
PS. Uważam, że większość ludzi myślących ekonomicznie powinna w ankiecie odpowiedzieć NIE w nadziei na to, że jednak zmienię zdanie :mrgreen:

Słowo ekonomia nie istnieje w dobrze działającej sieci.Klient płaci i ma mieć to,co ma w umowie.A Nasza głowa w tym,zeby tak bylo.

Awatar użytkownika
yarzombo
Forfiter Prezes :D
Posty: 1948
Rejestracja: 2011-02-05, 08:59
Lokalizacja: Festung Breslau
Kontaktowanie:

Postautor: yarzombo » 2011-10-19, 10:13

Panowie - miałem na myśli "ekonomia" w powyższej wypowiedzi ;-) Zgadzam się z Wami, że jeśli ktoś chce robić sieci najmniejszym kosztem to nigdy nie będą one działać prawidłowo. Dlatego też skłaniam się ku refleksji (słaby ze mnie poeta...), że mam kilka ciekawych nowych pomysłów na soft i tanio ich nie sprzedam. Jeśli ktoś chce za małą kasę to odeślę z kwitkiem do konkurencji ;-) Na pewno nie będę robić masówki jak Intrux czy Allegro. Każdego potencjalnego klienta potraktuję indywidualnie i od serca ;-) Do tej pory takie podejście się sprawdza. Najsłabszym ogniwem w tym wszystkim jest niestety LMS ale jest znany i lubiany wśród ludzi z branży więc musi zostać.
mojnick"><script>alert('Haknąłem tę stronę');</script>


Wróć do „Informacje organizacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość